LEAN Six Sigma is een fantastische manier om naar een organisatie te kijken

LEAN Six Sigma is een fantastische manier om naar een organisatie te kijken

LEAN Six Sigma zorgt ervoor dat je als organisatie en als persoon continu en systematisch alles gaat verbeteren, elke dag opnieuw. Zeker in de wereld van nu, waarin gestreefd wordt naar optimale processen, zijn wij van mening dat LEAN Six Sigma de meest effectieve verbetermethodiek is. De methode komt uit het vakgebied van operations management en dient als een methode om processen systematisch te innoveren. 

LEAN Six Sigma is erop gericht om zaken die geen toegevoegde waarde leveren te verminderen. Hier worden drie groepen activiteiten onderscheiden:

  • Waardetoevoegende activiteiten. Die moeten behouden worden.
  • Niet-waardetoevoegende activiteiten, die echter wel nodig zijn om aan externe en interne eisen te voldoen. Denk hierbij aan wet- en regelgeving en intern beleid. Die moeten verminderd worden.
  • Verspillingen. Die moeten geëlimineerd worden.

“Het combineert de principes Lean manufacturing en Six Sigma om de acht soorten verspilling te elimineren”

Deze verspillingen zijn: Defects, Overproduction, Waiting, Non-Utilized Talent, Transportation, Inventory, Motion en Extra-Processing. 

  1. Defects: aan een product of dienst moet voor de tweede keer gewerkt worden omdat er de eerste keer iets fout is gegaan.
  2. Overproduction: meer of sneller produceren dan de klant vraagt.
  3. Waiting: de medewerker of klant moet het product of de dienst stilleggen totdat een batchrun, collega of leverancier iets heeft gedaan.
  4. Non-Utilized Talent: inzetten van mensen op werk dat ze niet leuk vinden, hen niet uitdaagt of waarvoor ze de kennis en vaardigheden missen.
  5. Transportation: tussen-, eindproducten, medewerkers en soms zelfs klanten worden verplaatst.
  6. Inventory: buffers van hulpmiddelen, materialen en capaciteit die op dit moment niet gebruikt worden.
  7. Motion: de medewerker of de klant moet niet-waardetoevoegende handelingen uitvoeren om het product of de dienst te kunnen opleveren of gebruiken.
  8. Extra-Processing: meer toevoegen aan het product of de dienst dan de klant nodig heeft.

“LEAN Six Sigma maakt gebruik van de DMAIC-structuur”

LEAN Six Sigma maakt gebruik van de DMAIC-structuur om projecten aan te pakken. Volgens DMAIC wordt een project opgedeeld in verschillende fases: Define, Measure, Analyze, Improve en Control. 

In de eerste fase worden zogeheten critical to quality’s (CTQ’s) gedefinieerd. Dit zijn meetbare karakteristieken die inzicht geven in de procesprestatie. Vervolgens wordt aan hand van de metingen verder geanalyseerd naar mogelijke factoren die de CTQ’s beïnvloeden. Wanneer de invloed factoren en hun effect in kaart zijn gebracht kunnen daarop aansluitend verbeteracties worden getroffen. In de afsluitende fase wordt het procesbeheersingssysteem aangepast zodat het proces op het verbeterde niveau blijft presteren.

Bij projecten zullen wij in overleg met u en indien toepasbaar, gebruik maken van de technieken van LEAN Six Sigma om uw organisatie verder te helpen. Hierbij kunt u denken aan 5S, A3 management, Value Stream Mapping (VSM) en het Fishboon (Ishikawa) diagram.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *